Před týdnem jsem se setkala s dětskou lékařkou MUDr. Nikolou Navrátilovou, která pracuje v kladenské nemocnici. Paní doktorka je naší rodinou přítelkyní a vše, co se týká zdraví našich dvou kluků, konzultujeme nejprve sní a máme k ní celá rodina velkou důvěru.

Nedávno jsem ji poprosila o to, zda by nám mohla napsat svůj objektivní názor na používání látkových plenek z pohledu své profese pediatra.

Velice mě těší, že se teď s Vámi se všemi, kteří čtete náš blog mohu o její slova podělit.

Rozhovor s pediatričkou MUDr. Nikolou Navrátilovou

 

Paní doktorko, jaký máte názor na používání látkových plen? Doporučila byste rodičům jejich používání?

Jako pediatr mohu látkové plenky jedině doporučit, pro Vaše miminko mají mnoho výhod.

V čem vidíte největší výhody používání látkových plenek?

Za prvé tím,  že jsou vyrobené z přírodních materiálů, které jsou certifikované a vhodné pro nejmenší děti, jsou pro miminka nejen příjemnější na nošení, ale také přirozenější pro dětskou pokožku než jednodrázové plenky vyrobené z plastu. Ty jsou méně prodyšné, proto se v nich dítě více zapaří a dochází k tvorbě opruzenin, které se pak buď mohou infikovat, nebo vznikne ve vlhkém terénu kvasinková infekce.

Naprosto s Vámi souhlasím paní doktorko, sama jsem během plenkového období u obou svých kluků sem tam, třeba během cestování letadlem, použila jednorázovou plenku a byla jsem překvapena jak dětská pokožka velice rychle zareagovala na tuto změnu, právě opruzením. Jaké další výhody látkové plenky podle Vás mají?

Další výhodou je, že tím že plenky jsou z přírodních materiálů a nejsou napuštěné žádnými chemickými látkami,  jsou mnohem vhodnější pro pokožku atopických miminek nebo dětí s již prokázanými alergiemi. Ty mohou jednorázové pleny dráždit a potýkají se pak s opakujícími vyrážkami a opruzením, které je pro děti velmi nepříjemné až bolestivé.

Další výhodou je i to, že se plenky musí po každém použití dítětem vyměnit. Jednorázové pleny obsahují různé sací vrstvy a gely, které sice vysoce absorbují a neprotečou, ale dítě stráví i několik hodin v použité plence, což zvyšuje riziko infekcí (např.infekce močových cest, abscesy, impetigo aj.). Navíc mohou pomoci i v odplenkování, tím že dítě samo nebude chtít být ve vlhku, rychleji se plen zbaví úplně.

Ano, odplenkování je docela velký oříšek pro většinu dětí i rodičů. My jsme tenhle přechod na nočník zvládli docela bez potíží a tento úspěch sama připisuju hlavně používání látkových plenek. Co byste na závěr vzkázala těm rodičům, kteří třeba ještě váhají, zda se do látkování pustit?

Pokud tedy váháte, zda tento typ plenek vyzkoušet, myslete na to, že nejen že hezky vypadají, ale Vaše miminko v nich bude spokojené.

Moc Vám děkuji paní doktorko za velice přínosný rozhovor a za sdílení Vašeho profesionálního pohledu na používání látkových plenek. Na shledanou.

Na shledanou.

TIP:

Další výhody, které používání látkových plen přináší najdete v popisu káždé z našich bambusových i flísových kapsovek v sekci Speciální vlastnosti.

Látkování zdar!

Míša