Michaela: Dobrý den pane Kaane, chtěla bych Vám na začátek moc poděkovat za to, že jste souhlasil s naším rozhovorem.

Prosím, mohl byste nám na začátek povědět, jak ve Vaší firmě probíhá výroba látkových plenek NeoComfort?

Kaan Özsökmen: Naši textilní továrnu najdete ve městě Denizli, které je proslaveno svou textilní výrobou.

Naše továrna je postavena na 45.000m2, z toho 24.000m2 je krytých. V těchto krytých prostorách najdete pletací stroje a šicí dílny.

Naše firma vyrábí látkové pleny a nosítka pro několik světově známých firem. Díky naší velkokapacitní výrobě, tak vyrobíme měsíčně 100 000 látkových plen a 60 000 nosítek.

Spolupracujeme dokonce i s několika velice známými evropskými značkami.

 

 

 

Michaela: Vaše výroba je opravdu velká a mezinárodní velké značky látkových plen a nosítek Vám dávají veškerou důvěru. Jak velký důraz klade Vaše firma na výběr látek a ostatních komponentů, které jsou používány k výrobě Vašich látkových plenek?

Kaan Özsökmen: Vždy se nejprve zaměřujeme na to, abychom našim zákazníkům nabídli takový produkt, který bude vyroben z látek, které jsou zdravotně nezávadné a vysoce kvalitní.

Proto v našem oddělení kvality, nejprve velice podrobně zkoumáme všechny látky a komponenty, které při výrobě použijeme.  

Ještě než se výrobek dostane do rukou našich zákazníků, prochází každá z našich plenek, velice citlivým detektorem jehel, který zabraňuje zanechání nechtěných předmětů, které by mohly při výrobě či šití v plence zůstat. 

Všechny látky, komponenty i nitě, které používáme, disponují mezinárodním certifikátem Oeko-Tex Standard Class 1, což je speciální certifikát, který zaručuje nezávadnost textilií a komponentů pro výrobu kojeneckého zboží.  Dokonce i olej, který používáme k promazávání našich strojů je certifikovaný. Můžeme tak zaručit našim zákazníkům, že tento olej neobsahuje žádné těžké kovy či látky, které by byly jakkoliv závadné pro lidské zdraví.

Naše firma dále disponuje těmito certifikáty:

Mezinárodní certifikát ISO 9001, ISO 14001, EN ISO 20471- Řada norem ISO definuje systém managementu jakosti. Tyto normy vydává Mezinárodní organizace pro normalizaci. Normy umožňují prokázat daným organizacím schopnost výroby či distribuci produktů v souladu se všemi nezbytnými předpisy a potřebami zákazníka.   Normy ISO řady 9000 jsou založeny na sedmi obecných zásadách. Více o ISO certifikátu a zásadách zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/ISO_9000

Dále disponujeme mezinárodním certifikátem BCI: Better Cotton Initiative/Iniciativa za lepší bavlnu, BCI. Jde o společný neziskový projekt organizace World Wildlife Fund (WWF) a firem, které s bavlnou pracují. Členy BCI jsou také například značky jako Nike, Adidas, Levi’s, Inditex, H&M, Ikea, Tesco a mnoho dalších. Všechny tyto společnosti deklarují, že odebírají až 100 procent pouze takto certifikované bavlny.

Michaela: Je vidět, že si Vaše firma velice zakládá na tom, aby její výroba probíhala v nejvyšší kvalitě, což dokládají všechny certifikáty, kterými disponujete. Co, ale říkáte na produkci textilního průmyslu z Číny, která je velkým mezinárodním hráčem?

Kaan Özsökmen: Čína je opravdu na světovém textilním trhu velkým hráčem. Každý zákazník by měl při nákupu z Číny dávat velký pozor na to, zda produkt, který kupuje je certifikován certifikátem Oeko-Tex Standard, v nejlepším případě pak Oeko-Tex 100 Standard CLASS 1.

Možná ještě mnoho spotřebitelů, ale neví jak moc je tento certifikát důležitý. Pokud textilní produkt, který kupujete, tento certifikát nemá, tak to znamená , že textilie, ze které je produkt vyroben, může obsahovat látky, které jsou pro naše tělo nebezpečné a nošením takového to oblečení se vystavujeme velkému riziku rakovinotvorného působení těchto chemických látek na naše tělo.

 Michaela: Prosím, mohl byste nám také povědět jaké pracovní podmínky mají Vaši zaměstnanci? Bohužel je někdy Turecko mylně, některými lidmi ve střední Evropě zařazováno do rozvojových zemí s velmi špatnými pracovními podmínkami a nelegální dětskou prací.

Kaan Özsökmen: Naši zaměstnanci jsou pro nás, velice důležití a jejich práci si velice ceníme. Díky nim můžeme našim zákazníkům nabídnou velice kvalitní výrobky. Na některých úsecích máme v naší fabrice také inženýry a techniky.

V naší firmě nepracuje nikdo bez zdravotního pojištění a také samozřejmě nezaměstnáváme děti.

Naše firma zajišťuje svým zaměstnancům to nejlepší pracovní zázemí. Dodržujeme všechny vládou nařízené pracovní zákony. Našim zaměstnancům jsou propláceny všechny přesčasy. Obědy a také svoz zaměstnanců máme v naší firmě zdarma. 

Naše firma také získala mezinárodní certifikát SEDEX, který také zaručuje dobré pracovní podmínky našich zaměstnanců.

SEDEX- Certifikace SMETA (Sedex Members Ethical Trade Audit) garantuje splnění a dodržování podmínek v oblasti bezpečnosti práce, etické požadavky v přístupu k zaměstnancům i v obchodě, a v oblasti životního prostředí.

Jelikož vyrábíme také pro mezinárodní firmy, je naše firma často a velice precizně kontrolována i ze strany těchto velkých značek.

Michaela: Jak zvládáte celosvětovou pandemii Covid-19, ovlivnilo tato situace nějak Vaši výrobu?

Kaan Özsökmen: Hned po vypuknutí pandemie Covid-19, jsme nainstalovali do naší textilní továrny dezinfekční tunel, kterým musí projít všichni, kteří chtějí vstoupit dovnitř.

V jídelně jsme stoly pro 6 osob vyměnili za stoly jen pro 2 osoby. Všechny transportní vozy, které sváží naše zaměstnance jsou dezinfikovány.

Všichni naši zaměstnanci, které trápí chronické nemoci a virus Covid-19, by je mohl tímto velice ohrozit jsem poslali na placenou dovolenou. Část mezd byla vyplacena díky státní pomoci.

3 směnný provoz jsme snížili na dvousměnný a tím jsme zrušili noční provoz.

Máme k dispozici testovací sady a všichni naši zaměstnanci, kterých je okolo 400 jsou pravidelně testováni. Vedení i zaměstnanci prošli školením a jsou tak poučeni o tom, jak se v době pandemie chovat a chránit jak sebe, tak i kolegy. V Denizli, kde se naše textilní továrna nachází patříme mezi nejméně zasažené továrny v oblasti.

Michaela: Moc Vám děkuji pane Kaane za velice podrobné informace o vaší firmě, výrobě i zaměstnancích. Přejeme Vám za Dítě v látce, mnoho úspěchů i v této nelehké době.